Miért aggasztó jelenség „hosszú Covid”?

„Hosszú Covid”-ról akkor beszélhetünk, amikor valaki átesett a fertőzésen, de még nem teljesen egészséges. A legtömörebben talán így lehet megfogalmazni a problémát.
A kutatók becslései szerint világszerte több mint ötmillió ember szenved különböző tünetektől hónapokkal a COVID-19 megbetegedése után is. Azon túl, hogy a világon több mint 4 millió covid okozta halálesetet tartanak nyilván, számolni kell a „hosszú covid” súlyos gazdasági és egészségügyi következményeivel is.
Az Egyesült Királyságban elsőként vizsgálták a covid fertőzés után megmaradt tünetek típusát, mértékét, súlyosságát. A BBC beszámolója szerint „A University College London és a King’s College London tanulmánya szerint minden hatodik középkorú ember, aki megfertőződött koronavírussal, azt mondta, hogy tapasztalja magán a fertőzés elhúzódó tüneteit..”

Elhúzódó Covid tünetek – hosszú lista

Angliában covid fertőzésen átesett betegek alapítottak egy kutatási együttműködést, tanulmányukat két egyetemen az USA-ban és az Egyesült Királyságban is jóváhagyták. A kutatás 56 országra terjedt ki, melybe sikerült 3700 covid fertőzésen átesett embert bevonni. Beszámolóik alapján átestek a vírusfertőzésen, s maradvány-tüneteik fennmaradtak legalább 28 napig.
A résztvevők összesen 203 féle tünetet soroltak fel, melyek érintették szinte az összes szervrendszert. A felmérés eredményeit * 2021 júliusában tették közzé. A kutatás és eredményeik az alábbi linkre kattintva érhetőek el.
*Cikk idézet: HE Davis et al., A hosszú COVID jellemzése nemzetközi kohorszban: 7 hónapos tünetek és hatásaik , EClinicalMedicine (2021) https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2021.101019

Hogyan kezelhető?

A hagyományos gyakorlat szerint egy nagyon összetett autoimmun szindróma tüneteit kezelik, amely számos szervet érint, beleértve az agyat és alapvetően az egész testet. Ez azt jelenti, hogy a háziorvosoknak a betegeket különböző egészségügyi szakemberekhez kell irányítaniuk.
Egy tanulmány szerint a „hosszú covid” tüneteit mutató betegek immunrendszere fokozottabban működik, ezért kezelés szempontjából náluk fontos az immunrendszer normál működésének visszaállítása. A hosszú COVID-ben szenvedők általában 40-65 éves nők, valamint azok, akik egy vagy több betegséggel rendelkeznek. Figyelmeztet, hogy ha a tüneteket hat hónapon belül nem kezelik, akkor a hosszú COVID valószínűleg hosszú távú problémává válik.
Mit nyújthat a Bowen-kezelés ebben az esetben?
A Bowen-kezelés a teljes test neuromuszkuláris terápiája, mely ma már Magyarországon is számos helyen elérhető, s a világban legalább 25 országban oktatják. Bár a Bowen-technika elsősorban a kötőszövet és izmok kezelésére szolgál, hatásmechanizmusa a teljes testi működésre kiterjed.
Bár randomizált kutatások még nem bizonyítják, de a kliensek visszajelzései alapján elmondható, hogy a Bowen-kezelés csökkenti a szervezetben a szisztémás gyulladást. Ez azért jelentős, mert Angliában a hosszú Covid tüneteit mutató betegek 20%-ánál találtak magas CRP-értéket.
Bowen-alkalmazók nagyon jó eredményeket értek el krónikus fáradtság szindróma, fibromyalgia, krónikus fejfájások, fülzúgás, stb kezelésében. Ezek a tünetek nagyon sokszor megjelennek a „hosszó Covid” tünetei között is.
A Bowen-módszer azon kezelési lehetőségek egyike, melyek közvetlenül hat az idegrendszerre. Kezelés alatt egyensúlyba kerül a vegetatív idegrendszer, s ez az idegrendszeri egyensúly pozitívan hat a szervezet egész működésére.
De mi a bizonyíték arra, hogy a Bowen-technika hatásos a covid fertőzés hosszútávú tüneteinek a kezelésére? Ennek bizonyításában egyelőre szintén az Egyesült Királyság vezet. Jelenleg több mint 60 Bowen-alkalmazó kolléga vesz részt egy kutatásban, melynek célja pontosan ennek a kiderítése.
Jasmina Popovic, szerb Bowen-alkalmazó – Miért a Bowen a covid 19 után című cikkében osztotta meg személyes tapasztalatait a Bowen Hands – The Journal of the Bowen Therapy Academy of Australia 2021. júniusi számában.
Azt írja: „Hat hónap telt el a súlyos, kétoldalú tüdőgyulladásommal járó problémám kezdete óta … kilenc napig voltam oxigénen. Elvesztettem a lélegzetemet, képtelen voltam beszélni, és úgy tűnt, hogy a testem meg van fosztva minden erejétől. A kórházból való távozás után sokáig nem volt energiám, gyorsan elfáradtam, nem tudtam járni. Gyakran fájó szorítás volt a mellkasomban. ”
Vitaminokat szedett, és rendszeres kezeléseket kapott férjétől, aki szintén Bowen -alkalmazót. A cikk befejező részében így számol be: „Ma jól érzem magam, nincsenek tüneteim, és magamról mondhatom, hogy egészséges nő vagyok. Szeretem a Bowent!”
A hosszú ideje különböző tünetektől szenvedő koronavírusos betegeknek nincs vesztenivalójuk, és talán az egészségük is helyreállhat időben, ha hat héten keresztül heti egy alkalommal igénybe veszik a Bowen –kezelést.

 

Ha hasonló problémával küzdesz, s gondolkozol, milyen megoldást keress a tüneteid enyhítésére, ne késlekedj. Egy ingyenes, 30 perces telefonos konzultáció keretében átbeszéljük, milyen problémára keresel megoldást pontosan, miközben te is képet kaphatsz arról, hogyan tudok neked segíteni.

 

Kérlek, hogy a foglalási felület Megjegyzés rovatában mondd el néhány szóban, milyen tünetek okozzák számodra a legnagyobb gondot!

 

Eredeti cikk: https://www.mcbridepainclinic.com/blog/2021/8/1/bowen-therapy-for-long-covid-symptoms

Kép: freepik.com

Válaszd ki az időpontot a naptárban!

Bowen technika – Edina Bowen – Győr

Share This