A legnagyobb hazugság, amit egy stroke-on átesett beteggel sokszor elhitetnek, hogy nem lesz képes a felépülésre. Most elmondom, ez az állítás miért nem állja meg a helyét.

Közvetlenül a stroke után, vagy már felépülésed folyamatában biztosan neked is mondták, hogy „nem leszel képes járni” , „életed végéig segítségre szorulsz”, „a kezed már béna marad”, „az érintett oldalad sosem fog működni”. Hallottad az orvosodtól, hogy “fogadja el, hátralévő életét ágyhoz kötve kénytelen leélni”.

Elhitted? Még mindig ehhez az elképzeléshez ragaszkodsz? Már-már kezdesz beletörődni, sőt, ez akár még kényelmes is lehet? Kiszolgálnak, ágyba kapod a reggelit, az ebédet, egész nap nézheted a TV-t, minden felelősség az ápolódra, hozzátartozódra hárul, nem kell idegeskedni a hétköznapok miatt, mert valaki, valahogy úgyis megoldja, ha már így alakult.

De most kérlek, hunyd le a szemed, és képzeld el, hogy felépültél – ki tudsz menni egyedül a mosdóba, fel tudsz öltözni, elmosogatsz, nutellás kenyeret kensz az unokádnak, kertészkedsz, táncolsz, autót vezetsz, vagy képzeld el a pillanatot, amikor újra örömmel üdvözölnek a kollégák a munkahelyeden.

Ha csak egyetlen ilyen pillanatot is jó eső érzéssel tudsz felidézni, akkor már jó úton haladunk. Kíváncsi vagy rá, miért?

Évszázadokig tartotta magát az elképzelés, hogy a felnőtt agy képtelen a változásra. Azonban a neuroplaszticitás felfedezésével és tudományos megalapozottságával ez a szemlélet formálódik, reményt adva mindazoknak, akik olyan súlyos agykárosodást szenvedtek, mint a stroke-on átesettek.

Mi is az a neuroplaszticitás?

Az agynak a folyamatos változásra való képessége. Ha verset tanulsz, vagy síeléssel próbálkozol, akkor a tevékenységért felelős idegi kapcsolatok megváltoznak azért, hogy képes legyél emlékezni a versre, fel tudd azt idézni, vagy megtartsd az egyensúlyodat és össze tudd hangolni a mozgásodat síelés közben. Ez a képesség a hétköznapokban teljesen természetes, szinte észrevétlen, azonban kiemelt jelentőséggel bír akkor, amikor sérülés vagy egyéb károsodás, pl. stroke miatt az agy újratanulja elveszett működését.

A te agyad is pontosan ugyanígy működik: képes arra, hogy tanítás, megfelelő ingerek és intenzív mozgás mentén “újrahuzalozza” magát, azaz kiépítse azokat az idegpályákat, amelyek mentén elérheted a vágyott sikereket. Minden egyes újabb “huzal” további motivációkat fog adni a számodra, hogy megtedd a fejlődéshez szükséges következő lépést.

Így történt ez a 73 éves Lajosnál is, aki egy egyedül élő nyugdíjas, két éve volt a stroke-ja. Szerencsésnek mondhatja magát, elég jó állapotban hagyhatta el a kórházat, azonban két évvel a stroke után még mindig nem tudott bot nélkül közlekedni. Az ép, jobb oldali kezét viszont időközben annyira megerőltette, hogy alagút szindrómával meg kellett műteni, emiatt azonban a kezébe sem tudta venni a botot. Nem maradt más megoldás, el kellett kezdeni bot nélkül gyalogolni. Először segítséggel, egy kör a lépcsőházban, aztán még egy, még egy és még egy….

Mára eljutott oda, hogy a második emeleti lakásából bot nélkül is lemegy sétálni.

Neked is sikerülhet, te is képes vagy rá, a te agyadnak is meg van az a képessége, hogy kiépítse az új “huzalokat”, ami mentén ismét beindulnak a mozgások.

De a legelső lépést neked kell megtenned! Hogy mi az? A legfontosabb az ELHATÁROZÁS, bárhol is tartasz most a felépülésed folyamatában.

Ha ez biztosan meg van benned, látod a célt, hova szeretnél eljutni, s ehhez segítségre van szükséged, bátran jelezd Nekem a kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével. Személyes találkozónkat minden esetben egy 45 perces ingyenes, telefonos konzultáció előz meg.

Ez a 45 perc teljesen ingyenes és kötelezettségmentes, a célom az, hogy átfogó képet kapj arról, milyen mértékben érhetsz el állapotjavulást az általam kínált komplex program segítségével.

Ha szeretnéd, hogy állapotodban gyorsabban és tartósan javulás álljon be, akkor első lépés, hogy élj ezzel a lehetőséggel.

Válaszd ki az időpontot a naptárban!

Bowen technika – Edina Bowen – Győr

Share This